Строителният предприемач Александър Ваклин, който е основен свидетел по знаковото делото

...
Строителният предприемач Александър Ваклин, който е основен свидетел по знаковото делото
Коментари Харесай

ДАНС и свидетелят Ваклин се включиха в кампанията на Гешев

Строителният бизнесмен Александър Ваклин, който е основен свидетел по знаковото делото " Иванчева ", се срещна персонално с основния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместител и кандидат за предстоящ началник на държавното обвинение Иван Гешев. За срещата се разбра от прессъобщение на прокуратурата в понеделник, в което се споделя, че предприемачът се оплакал от систематичен медиен напън по отношение на него и фамилията му.

По сигнал на Ваклин потегли делото против някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, а в резултат на неговите показания двете дами бяха наказани за пожелан рушвет надлежно на 20 и 15 години отнемане от независимост. Според Ваклин точно присъединяване му като очевидец в този процес го е превърнало в мишена на медийни офанзиви. Пред главния прокурор той се оплакал, че са  " били положени целенасочени старания в общественото пространство да бъде наранена персоналната и професионалната му известност, в това число и посредством медийни изявления, съдържащи откровени лъжи ". " Тази операция на публичното мнение, почнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като заложена „ линия на държание “ и до сегашния миг, в хода на процедурата по желание на основен прокурор ", показал още Ваклин.

За да се аргументира, той дал пример с обява в проверяващия уебсайт " Биволъ ", в която се твърди, че Десислава Ханчева, с която зам. главният прокурор Иван Гешев живее на фамилни начела, е купила на ниска цена апартамент в постройка, издигната от Александър Ваклин. Впоследствие медията отказала да разгласява правото му на отговор. " Съобразно Конституцията на Република България свободата на изложение на мнение не може да се употребява за уронване на правата и положителното име на другиго, а с сходни изявления „ свободата на словото се изопачава до независимост на очерняне, открити нападки и подстрекателство към принуждение “, написа в прессъобщението на прокуратурата, като явно са представени думи на Ваклин от срещата му с Цацаров. Вчера " Биволъ " пуснаха още веднъж текста за жилището на Ханчева и припомниха, че са разгласили опровержението на Ваклин още преди три седмици. В него той твърди, че не познава Ханчева и че нямал общо със градежа на въпросната постройка, както и с продажбата на жилищата.  

Информацията за косвена съгласуваност сред Гешев и главния очевидец по делото " Иванчева " Ваклин обаче беше доказана и от държавното обвиняване. В постановление на Апелативната профилирана прокуратура се споделя, че Гешев поддържа близки другарски връзки със съдружника на строителния предприемач Марио Кръковски. Той върти общ бизнес с Ваклин през няколко търговки сдружения. През 2014 година Ханчева е купила нов апартамент в столичния квартал " Зона Б-17 " от фирмата  " Министерски съвет Консулт 2010 " ЕООД, чийто собственик до 2012 година е Марио Кръковски. За тристайно жилище дамата до Гешев е платила единствено 40 000 лв..

След срещата си с Ваклин основният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници са декларирали, че ще застанат зад всеки очевидец в отбрана на законовите му права и няма да допуснат опити за напън върху очевидци и уронване на положителното им име, в това число и посредством дирижирани медийни акции. Това е първият случай, в който началник на държавното обвиняване се среща обществено с основен очевидец по знаково дело за корупция.

ПОДКРЕПА

След като една дузина дирекции на Министерство на вътрешните работи изпратиха мнения до Висшия правосъден съвет в поддръжка на безалтернативния претендент за основен прокурор Иван Гешев, образецът им беше последван и от Държавна организация " Национална сигурност ". В позицията на контраразузнаването, което е част от изпълнителната власт, се хвалят качествата на Гешев и се твърди, че той дава отговор на професионалните и нравствените условия за заемане на най-високата служба в държавното обвиняване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР